Άννα Γαρίδου, Ιατρός

Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος – Υγιεινολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

α. Τι είναι όζος: Όζος είναι ένα ογκίδιο του θυρεοειδούς μέσα στον αδένα, συνήθως καλόηθες (85-90%).

Το μέγεθός του κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά. Κάτω του ενός εκατοστού θεωρείται μικρός, παρ’ όλα αυτά χρήζει παρακολούθησης και διερεύνησης εφόσον διογκωθεί.

Μπορεί να είναι μονήρης, ή να υπάρχουν πολλοί όζοι διαφόρου μεγέθους και υφής.

β. Τι είναι ψυχρός όζος

Ψυχρός είναι ο όζος που δεν είναι λειτουργικός, δηλαδή δεν παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, εν αντιθέσει με τον υπόλοιπο θυρεοειδικό αδένα. Στο σπινθηρογράφημα απεικονίζεται σαν μία κενή περιοχή (χωρίς χρώμα). Το 85% των ψυχρών όζων είναι καλοήθεις και μόνο το 15% είναι κακοήθεις.

γ. Τι είναι θερμός όζος

Θερμός όζος είναι ο όζος που υπερπαράγει σε σχέση με τον υπόλοιπο θυρεοειδή αδένα θυρεοειδικές ορμόνες. Οι θερμοί όζοι είναι κατά κανόνα καλοήθεις.

δ. Ποιες εξετάσεις χρειάζομαι για τη διερεύνηση του όζου;

          Εξετάσεις αίματος εξειδικευμένες (TSH, FT3, FT4, TG, calcitonin)

          Υπερηχογράφημα με έγχρωμο Doppler, διότι με αυτό βλέπουμε την αγγείωση του όζου και μας δίνει πληροφορίες για την καλοήθεια ή μη αυτού.

          Παρακέντηση διά λεπτής βαλόνης, εφόσον το κρίνει ο ενδοκρινολόγος.

ε. Επιδέχεται θεραπεία ο όζος;

 Ι. Ο θερμός όχι. Εάν ο θερμός όζος επιφέρει υπερθυρεοειδισμό, τότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά ή με χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Φάρμακα δίνουμε για μικρό διάστημα, μέχρις ότου φθάσουμε στη ριζική θεραπεία, ή σε άτομα (συνήθως υπερήλικα), που αδυνατούν να υποστούν την ως άνω ριζική θεραπεία.

ΙΙ. Ο ψυχρός ναι. Χορηγούμε θυροξίνη σε ελαφρά περίσσεια, εφόσον μας επιτρέπει η κατάσταση υγείας του ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες. Η πιθανότης να μικρύνει ο όζος είναι 20-25%. Πάντα η απόφαση χορήγησης θυροξίνης λαμβάνεται εκτιμώντας το κόστος και το όφελος.

 

About Author