Άννα Γαρίδου, Ιατρός

Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος – Υγιεινολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Τι είναι η υπέρταση?

Η υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί  μια από τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακής νόσου. Η υπέρταση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή νεφρική ανεπάρκεια, καταστάσεις οι οποίες είναι δυνατόν να είναι θανατηφόρες. Οι πάσχοντες συχνά δεν έχουν συμπτώματα, για αυτό η υπέρταση αποκαλείται “σιωπηλός δολοφόνος”.

Καθώς το αίμα ρέει μέσα στο σώμα, ασκεί πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτή η δύναμη που ασκείται στις αρτηρίες αποτελεί την αρτηριακή πίεση. Η αρτηριακή πίεση διακρίνεται στη συστολική (μεγάλη) και στην διαστολική (μικρή) αρτηριακή πίεση  και για αυτό κατά την μέτρηση της έχουμε δύο τιμές. Ο πρώτος αριθμός είναι η συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία αντιστοιχεί στην συστολή της καρδιάς και ο δεύτερος αριθμός είναι η διαστολική αρτηριακή πίεση η οποία αντιστοιχεί στη χαλάρωση (διαστολή) της καρδιάς.

Περίπου 50 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπέρταση. Είναι πιο συχνή μεταξύ των Άφρο-Αμερικανών και σε άτομα από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Για όλες τις φυλές, οι πιθανότητες για εμφάνιση  υπέρτασης αυξάνονται με την ηλικία.

 

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ Κάτω από 120/80 mmHg
ΠΡΟ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ 120-139 mmHg/80-89 mmHg
ΥΠΕΡΤΑΣΗ >140/90 mmHg

 

Τι προκαλεί την υπέρταση;

 

Υπάρχουν δύο τύποι υπέρτασης, η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής. Πιο συχνή  είναι η πρωτοπαθής. Η αιτία της είναι άγνωστη, αλλά φαίνεται πως παράγοντες όπως το πολύ αλάτι στις τροφές, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η γενετική προδιάθεση και ορισμένα φάρμακα συμβάλλουν στην εμφάνιση της. Επίσης, διάφορες ορμόνες που παράγονται στα νεφρά διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην έναρξη και διατήρηση της πρωτοπαθούς υπέρτασης. Η δευτεροπαθής υπέρταση είναι επακόλουθο άλλων ασθενειών, όπως η νεφροπάθεια, το σύνδρομο Cushing και ο πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός. Ο πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός οφείλεται στη διαταραχή της λειτουργίας των επινεφριδίων και εντοπίζεται σε πάνω από το 10% των ασθενών με υπέρταση.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η υπέρταση;

 

Μολονότι δεν υπάρχει θεραπεία για την πρωτοπαθή υπέρταση, περισσότερο από

80 φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν τα φάρμακα αυτά και συστήνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής. Στην περίπτωση της δευτεροπαθούς υπέρτασης εφαρμόζεται χειρουργική ή συντηρητική θεραπεία, ανάλογα με την αιτία.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παραπάνω πληροφορίες?

 

Αφού διαγνωστείτε με υπέρταση, θα πρέπει να μετράτε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας έχει δώσει ο γιατρός σας όσο αφορά την φαρμακευτική σας αγωγή και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Ο στόχος είναι η μείωση της συστολικής αρτηριακή σας πίεσης κάτω από 140 mm Hg και της διαστολικής αρτηριακής σας πίεσης κάτω από  90 mm Hg. Εάν έχετε διαβήτη ή νεφρική νόσο, ο στόχος είναι να μειωθεί η πίεση του αίματός σας κάτω από 130/80 mm Hg. Σε περίπτωση που η πίεση σας δεν βρίσκεται μέσα σε αυτά τα όρια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν αλλαγές στην φαρμακευτική σας αγωγή.

 

 

Προτάσεις για ένα πιο υγιεινό  τρόπο ζωής

 

 

Προσπαθήστε να διατηρείτε το σωματικό σας βάρος σταθερό και μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια (δείκτης μάζας σώματος από 18,5 έως 24,9 kg/m2).

     Μειώστε το ποσό των κορεσμένων και ολικών λιπών που καταναλώνετε με τη διατροφή σας. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, και επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
     Μειώστε το αλάτι (νάτριο) που καταναλώνετε.
    Ασκηθείτε ελαφρά (π.χ., ζωηρό περπάτημα) τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, όσο περισσότερο μπορείτε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
     Περιορίστε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών (άνδρες: όχι περισσότερο από 2 ποτά την ημέρα, γυναίκες και μικρόσωμοι άνδρες: όχι περισσότερο από 1 ποτό την ημέρα).

 

 

 

About Author